fredag 25. november 2011

Personvern og opphavsrett

Klassebilder legges ikke ut på vår skoles hjemmeside. Dette fordi vi må  ta hensyn til både personvern og opphavsrett. For det første kan det være barn på bildet hvor vi ikke har samtykke fra foreldre i forhold til publisering. For det andre kan vi ikke legge ut bilder hvor fotografen har opphavsrett til bildene.

På vår skole legger de ulike trinnene ut bilder fra turer og spesielle aktiviteter de har vært med på. Det lærerne likevel passer på, er å sjekke ut om alle barna som er på bildene, er klargjort i forhold til samtykke fra foreldrene. Har vi tillatelse fra foreldrene om å legge ut bilder av deres barn, kan vi publisere bilder hvor barna kan gjenkjennes. Har vi ikke samtykke, kan barna fremdeles avbildes, men ansiktene må ikke være synlige. Som regel, velger vi å ikke publisere slike bilder.

Vi sender ut et skjema som må fylles ut, til foreldrene til barn i første klasse. Her må de ta stilling til å om bilder av deres barn, kan legges ut for eksempel på vår hjemmeside. Dette samtykket gjelder fram til foreldrene gir beskjed om noe annet. På dette skjemaet får de opplysninger om formålet med bruken av bildene og hvilke regler som gjelder (Åndsverkloven §45c). Ta gjerne en titt på vår hjemmeside. Der finner du skjemaet vi bruker i forbindelse med dette temaet :

http://haslumskole.no/index.phppageID=52&page=Skjemaer

2 kommentarer:

  1. Hei. Flott at dere er nøye med at bildene som legges ut, kun avbilder barn der foreldrene har gitt tillatelse til slik bruk. Det er viktig og riktig.
    Derimot lurer jeg på om ikke det kan være nødvendig å gå gjennom rutinene for hvordan dere innhenter tillatelse fra foreldrene. Da tenker jeg spesielt på hvor ofte slike samtykker fornyes. Et skjema som skrives under når elevene starter i første klasse, er forlengst glemt når elevene går i tredje. Og denne avtalen skal gjelde fremdeles syv år etter. Tenk bare på hvor mange ulike skjema som sendes foreldrene i løpet av et skoleår. En annen sak er: husker dere på å lage slike avtaler med elever som kommer flyttende til skolen, og starter f.eks rett i tredje klasse?
    Et forslag til en bedre praksis er å fornye slike avtaler ved starten av hvert skoleår, gjerne i forbindelse med foreldremøtet. På den måten opprettholdes fokus på dette svært viktige området. Foreldrene blir da påminnet jevnlig, og kan utveksle erfaringer og få et bedre grunnlag for å ta en riktig avgjørelse.

    SvarSlett
  2. Takk for god tilbakemelding. I forbindelse med denne leksjon har jeg tenkt på akkurat det samme. Vi burde nok har fornyet dette samtykket hvert år. Nye elever derimot, har vi gode rutiner i forhold til. De får skjema hjem sammen med all annen viktig informasjon første skoledag.

    SvarSlett