fredag 30. september 2011

Tilpasset fagstoff og gode læringsstrategier - et middel mot plagiering.


I barneskolen begynner elevene å skive små særoppgaver allerede på småskoletrinnet. Elevene skal for eksempel skrive en oppgave om et selvvalgt tema, de skal skrive om noe de er spesielt interessert i. Oppgavene skrives på datamaskiner, og elevene bruker internett for å finne stoff til oppgaven. Ofte finner barna nettsider hvor fagstoffet er skrevet av voksne til voksne. Det vil si at tekstene er avanserte, og det er vanskelig for elevene å trekke ut relevant stoff. Eleven finner deler i artiklene som de mener kan brukes, kopierer og limer rett inn i egen tekst. Eleven har ikke kapasitet til å sette seg tilstrekkelig godt inn i teksten slik at de oppnår forståelse. Forståelse er nødvendig for at de i neste omgang skal kunne omskrive teksten og gjøre den til sin egen.

Skolen må ha som oppgave å veilede elevene i forhold til bruken av egnede kilder. Tekstene som brukes, må være laget for målgruppen. Deretter må lærerne lære elevene gode læringsstrategier for tilegnelse av nytt fagstoff. Eksempelvis kan lærerne lære elevene å benytte tankekart når de leser en tekst. Viktige stikkord må skrives ned mens de leser. I neste omgang kan teksten skrives ut fra elevens nedskrevne stikkord. Slik vil eleven mestre å skrive en tekst som ikke er en ren kopi av en annens tekst. Eleven trenger mye øving på denne type arbeid. Lærer må modellere for eleven og deretter hjelpe eleven til å arbeide selvstendig med dette. Jeg mener at denne type arbeid i barneskolen, vil være viktig for å unngå plagiering av tekster på høyere klassetrinn.

Stasjoner og elevenes arbeid på skjerm

I denne bloggen vil jeg skrive om nettsteder hvor vi finner hypertekstualitet, interaktivitet og multimodalitet. Jeg vil også si noe om en arbeidsform som gjør det enkelt å la elever å utføre arbeide med godt læringsutbytte på datamaskiner. 

På ”min” skole organiserer vi undervisningen som stasjonsarbeid minst to ganger i uken. Det vil si at elevene deles inn i fem grupper med ca. fem elever på hver. En stasjon er lærerstyrt, og det er veiledet lesing som har hovedprioritet på denne stasjonen. På en av de andre stasjonene arbeider elevene på data. Det er fem elevmaskiner i hvert klasserom. I stor grad er det pedagogiske nettprogrammer hvor elevene øver på ferdigheter innenfor lesing og regning, som blir brukt i denne sammenhengen. Moava.no er ofte utgangspunktet og nettstedet som brukes til å finne lærerike programmer. Læreren bestemmer hvilke sider som skal brukes. På denne måten sikrer lærer at det er ferdigheter innenfor ukens oppsatte mål, som det trenes på.

I forbindelse med leksjonen ”Tekstskaping med IKT”, har jeg lett på nettet etter nettsider som kan være spennende og lærerike å bruke i forhold til det å lese tekst på skjerm.  Gjennom Norsk nettskole fant jeg to sider som jeg mener kan være nyttige å bruke når elever selv skal lære å produsere tekst. Både http://www.skriveskolen.no og http://www.norskverkstedet.no er sider som gir elevene en innføring i sjangerlære, og tips og hjelpemidler til egen skriving. Elevene kan her lese om ulike sjangertrekk, og de kan deretter følge lenker videre for å øve på å skrive selv. Jeg mener elevene kan få som oppgave på en stasjon å lese om en spesiell sjanger, og deretter øve seg på dette på neste stasjon.

Nettstedene http://www.steinalder.no/ og http://regnmakerne.no er eksempler på sider som innehar interaktivitet, hypertekstualitet og multimodalitet. Sidene inneholder animasjoner, videosnutter, lenker til mer faktastoff, spill og konkurranser. Disse sidene er oversiktelige og enkle for elevene å bruke. Disse sidene kan også brukes i stasjonsarbeidet. Jeg mener at det er nødvendig å gi elevene fakta - eller refleksjonsspørsmål i forkant som de skal finne svar på. Dette fordi det er viktig at elevene leter aktivt i teksten og leser med en bestemt hensikt, og ikke blir sittende å ”klikke” på lenker uten et mål å arbeide mot. Det er avgjørende for elevenes læringsutbytte at læreren gir klare retningslinjer og styrer arbeidet.

lørdag 24. september 2011

Its learning – en digital plattform for læring?

I kommunen hvor jeg arbeider, skal vi i år innføre den digitale læringsplattformen Its learning. Vi er en av pilotskolene og har fått vår første innføring i hva dette dreier seg om. Det hører med til historien at vi er en barneskole, 1. – 7. trinn. Flere av skolens lærere synes i utgangspunktet at dette ser ut til å være et spennende verktøy, særlig i forhold til å kunne ha to – veis kontakt med foreldre og elever. På den andre siden undrer lærerstaben seg over om dette vil være et tidkrevende medium. Om dette vil føre til bedre læring for elevene, er det mange som er skeptiske til.

I fagbøkene jeg er blitt presentert for i dette studiet, kan jeg lese at digitale mapper er et utgangspunkt for varierte arbeidsmåter, og at det åpner opp for en delingskultur som elevene kan lære gjennom (Høiland og Wølner, 2007). Som student på høgskolen i Oslo i fjor, ble jeg deltaker i et studium hvor digitale studentmapper og mappevurdering ble brukt som metode for læring(Fronter). Vi skulle legge arbeidene våre inn i mapper og fikk senere en tilbakemelding fra faglærere eller medstudenter.  Ut fra disse kommentarene kunne vi bearbeide tekstene våre, før de skulle leveres inn til eksamen. Jeg opplevde å lære mye av tilbakemeldingene jeg fikk og endringene jeg måtte gjøre. For oss studenter, som er relativt voksne, fungerte dette med henblikk på økt læring. Det jeg stiller meg mer undrende i forhold til, er om Its learning vil kunne fungere på denne måten for elever på en barneskole. At lærere vil kunne gi konkrete tilbakemeldinger til sine elever, fortrinnsvis fra mellomtrinnet, er i noen grad forståelig for meg. Jeg mener imidlertid at for de yngre elevene, vil dette være for krevende. Det stiller store krav til tilbakemeldingene som skal gis, og det mener jeg krever en viss modenhet fra elevenes side.Å kunne benytte respons fra medelever til videre læring, er også vanskelig. Selv for mange mellomtrinnselever, vil dette arbeidet være en for stor utfordring.
Noen som har erfaringer fra et slikt arbeide på barneskolen?

Øvingsoppgave 3_akademisk_oppsett_ellenda

Hei.
Her er lenken til min oppgavebesvarelse på øvingsoppgave 3, akademisk oppsett:
https://docs.google.com/document/d/1_EpV9_rtaG_0eqbCvNTb6DUmDK8kOJJQsQJs9P-cofQ/edit?hl=no

Vil gjerne ha innspill om noe er feil eller kan løses annerledes:)

torsdag 22. september 2011

test nr.2

Hvor ska vi skrive ny blogg? På vår egen side, eller fra startsiden?
Ellen

tirsdag 20. september 2011