søndag 18. mars 2012

Netvibes

Jeg har laget meg et informasjonsnav på Netvibes.

Informasjonsnav har jeg ikke vært borti før. Det var interessant og lærerikt å opprette et slikt et.
At læreren velger ut informasjon fra nettet for elevene sine, høres ut som en god og nyttig strategi i forhold til å lære elevene å bli kildekritiske. Det finnes så mye stoff å ta av ute på nettet, og det hele blir svært uoversiktlig for elevene hvis de skal lete helt på egenhånd. I tillegg bør læreren begrunne valgene som er blitt gjort for dem, slik at elevene vet hva slags sider som er brukbare for dem. Å organisere informasjonen på for eksempel Netvibes, høres ut som en fornuftig måte å gjøre det på.

Samtidig lurer jeg  på om ikke skolens læringsplattform kan gjøre samme nytten i denne sammenhengen. På vår skole ha vi akkurat startet opp med Its Learning. I utviklingstiden i dag presenterte to trinn ( 3. og 5. trinn) sine trinnsider på ITsL for resten av lærerne. En lærer på femte hadde laget en egen fagside for særarbeid elevene skulle starte opp med, om kun kort tid. På denne siden hadde læreren lagt ut ulike nettressurser som elevene kunne bruke under dette arbeidet. Det var informasjon fra ulike nettsteder som hun tenkte kunne egne seg, og som passet ut ifra elevenes forutsetninger.

For meg ser du ut som om dette kan erstatte et informasjonsnav som Netvibes. Jeg ser at oppdateringene som du kan få på informasjonsnavet, uteblir på ITsL. Likevel tror jeg at for elever på  barnetrinnet, vil det holde at forslag til nettressurser ligger tilgjengelig på skolens læringsplattform.

Dette er mitt første forsøk med å opprette et funksjonelt informasjonsnav.

tirsdag 13. mars 2012

Kommentar til Marit sitt innlegg om informasjonskompetanse og forskning

Marit har foretatt en undersøkelse i sin klasse rundt elevenes informasjonskompetanse. Dette er spennende lesning fordi det her dreier seg om unge elevers bruk av internett. Det er disse barna som "vokser opp" side om side med den digitale utviklingen. Dersom vi greier å gi disse elevene god kompetanse i forhold til å søke, vurdere og bruke informasjon, bør den problematikken vi finner på høyere klassetrinn i dag, bli redusert.
Du kan lese kommentaren min her.

søndag 11. mars 2012

The Horizon Report 2011

I forbindelse med et prosjekt jeg er med i for kommunen, er jeg blitt bedt om å lese The Horizon Report 2011. Det er en rapport som sier noe om datateknologiens utvikling, sett opp mot hva dette vil ha å si for undervisningen skolen tilbyr/skal tilby dagens elever - også kalt "mediegenerasjonen" (Hagen og Wold, 2009).
I denne rapporten står det mye interessant, blant annet er det stort fokus på utviklingen av smarte mobiltelefoner og elektroniske bøker/lesebrett. Rapporten sier noe om at disse verktøyene også blir svært relevante og nyttige i skolesammenheng. Det er også fokus på hvor tilgjengelig all informasjon er for oss allerede i dag, og at kravene til at denne utviklingen bare eskalerer. Nettbrukerne  blir stadig mer kravstore i forhold til hva de forventer skal ligge tilgjengelig i ute på nettet.
Det var også interessant å lese dette:

"According to a recent report from mobile manufacturer Ericsson, studies show that by 2015, 80% of people accessing the Internet will be doing so from mobile devices. Perhaps more important for education, Internetcapable mobile devices will outnumber computers within the next year. In Japan, over 75% of Internet users already use a mobile as their first choice for access"(The Horizon Report, 2011).

I forbindelse med ukens tema er jo dette spesielt viktig å merke seg fordi dette sier noe om hvor tilgjengelig all informasjon på internett er/blir for oss. Hvor vi enn er, har vi mobilen vår med oss. Kun noen tastetrykk unna, ligger all informasjon vi kan ønske oss. Da bør viktigheten av å kunne finne den rette informasjonen, å kunne vurdere den og å bruke den riktig, bli veldig tydelig for oss.
_______________________________________________________________________________

Hagen, I og Wold, T (2009): Mediegenerasjonen. Barn og unge i det nye medielandskapet. Samlaget, Oslo

The Horizon Report 2011: http://wp.nmc.org/horizon2011/ lest på verdensveven 11.03.12

lørdag 10. mars 2012

Digital kompetanse / informasjonskompetanse

I dette blogginnlegget vil jeg skrive noe om sammenhengen mellom digital kompetanse og informasjonskompetanse. Min erfaring i forhold til dette begrenser seg til arbeidet med elever på barnetrinnet. Det er vel sannsynelig at arbeid med å gi elever god informasjonskompetanse, fortoner seg noe annerledes i et høyere skoleslag enn det jeg jobber i. Her tenker jeg at behovet for god og riktig kildebehandling i oppgaveskriving, har bidratt til at man har kommet lengre i forhold til å gi elevene gode kunnskaper og ferdigheter på dette feltet.

Jeg opplever at det på barnetrinnet fremdeles er stor grad av ”klipp og lim” når elever henter informasjon til oppgaver. Det kan se ut som om det er mangel på informasjonskompetanse både hos lærere og elever. Det er en utfordring for lærer å gi elevene den rettet kompetansen, når de selv er usikre på hvordan angripe dette i undervisningssammenheng. Informasjonen på nettet er mangfoldig, og for de fleste elevene på barnetrinnet er den for avansert å sette seg inn i. Derfor blir det nødvendig for lærerne å vite hvilke nettsider som er god å bruke til ulike temaer, for alderstrinnet de arbeider på. I neste omgang må elevene ha veiledning i hvordan å bruke denne. Det sier seg selv at dette krever digital kompetanse hos læreren. Ut ifra det jeg erfarer i min jobb, kan det se ut som at dette er en stor utfordring på barnetrinnet, der flere lærere opplever å ikke være kompetente nok.

For å kunne se sammenhengen mellom begrepene digital kompetanse og informasjonskompetanse, vil jeg ta utgangspunkt i Karlsen og Wølners definisjon av digital kompetanse: ”Digital kompetanse er ferdigheter, kunnskaper og holdninger ved bruk av digitale medier som verktøy i læreprosessen, for mestring og for å lære” (Karlsen og Wølner, 2006, s. 20). I ordene ferdigheter, kunnskaper og holdninger ligger det så mye, og jeg mener de også kan knyttes direkte opp mot det å gi elevene informasjonskompetanse. For å knytte disse to kompetansene sammen, har jeg sett på definisjonen Høgskolen i Harstad laget i forbindelse med et prosjekt vedrørende informasjonssøk på nettet (Høgskolen i Harstad, 2012):

”Informasjonskompetanse innebærer at studentene kan:
  • Vite hvor og hvordan man finner relevant informasjon
  • Kritisk vurdere og å velge ut informasjon
  • Bearbeide den kreativt og gjøre den til sin nye kunnskap
  • Bruke den effektivt på en etisk forsvarlig måte
  • Presentere informasjonen ved hjelp av ulike medier”

Disse punktene opplever jeg oppsummerer informasjonskompetanse på en utfyllende og god måte. Dersom jeg prøver å se sammenhengen mellom disse to kompetansene skjematisk, vil den kunne se slik ut:

Definisjon om digital kompetanse
Definisjon om informasjonskompetanse
Kunnskaper
Vite hvor og hvordan man finner relevant informasjon
Kritisk vurdere og å velge ut informasjon
Bearbeide den kreativt og gjøre den til sin nye kunnskap
Bruke den effektivt på en etisk forsvarlig måte
Presentere informasjonen ved hjelp av ulike medier
Ferdigheter
Vite hvor og hvordan man finner relevant informasjon
Kritisk vurdere og å velge ut informasjon
Bearbeide den kreativt og gjøre den til sin nye kunnskap
Bruke den effektivt på en etisk forsvarlig måte
Presentere informasjonen ved hjelp av ulike medier
Holdninger
Bearbeide den kreativt og gjøre den til sin nye kunnskap
Bruke den effektivt på en etisk forsvarlig måte.

Elevene skal få ferdigheter i å søke etter informasjon. De skal i neste omgang ha kunnskaper om at alt av skriftlig informasjon som ligger på nettet ikke nødvendigvis er sann. Elevene skal videre ha ferdigheter og kunnskaper om hvilken informasjon som kan brukes, og hvordan teksten kan omformes så den bli integrert i eget arbeid på en lovlig måte. Holdningsaspektet kommer inn i kildekritikken i forhold til hensynet til opphavsrett og ved å gi riktige kildehenvisninger. Elevene må ha kunnskaper om hva som er lovlig i denne sammenheng, og de må bevisstgjøres slik at de tar dette på alvor. De må også vite at informasjon de vil bruke, må omformes og gjøres til ”sitt eget”. Elevenes holdninger vil være avgjørende for om reglene om opphavsrett og kildebruk blir etterkommet.

Det er et stort og vanskelig område å ta tak i for skoleverket når det gjelder å gi norske elever god nok informasjonskompetanse. Arbeidet må starte opp med en bevisstgjøring hos lærere, elever og foreldre. I neste leksjon har jeg forstått at vi skal få innsikt i ulike digitale verktøy som kan hjelpe oss i dette arbeidet. Det ser jeg fram til å lære mer om. 

torsdag 8. mars 2012

Informativ video på YouTube

Anbefaler dere å se denne videoen på YouTube. Den er laget av Gyro for Senter for IKT i utdanningen. Kanskje kan den brukes til inspirasjon for kollegiet i en eller annen IKT-sammenheng?

søndag 4. mars 2012

Kommentar til Stians animasjon av Pythagoras læresetning

Trenger du en lettfattelig forklaring på Pythagoras læresetning, gå inn på bloggen til Stian og se på hans animasjon.
Her er min kommentar til den.

lørdag 3. mars 2012

Animasjon

Jeg har laget en enkel animasjonsfilm. Til det har jeg brukt Windows Live Movie Maker.



Dette brukte jeg ikke lang tid på. Jeg ser at jeg kunne tatt flere bilder og hatt hyppigere og flere bevegelser på dyrene. Da hadde det blitt bedre flyt på filmen. Det hadde også vært en fordel å bruke stativ til kameraet. Jeg greide ikke å holde kameraet stille, og det kan man se på filmen.
Musikken er hentet på Incompetech music.