Filmen kan også ses på Youtube.
I den siste lærerplanen for Grunnskolen, Kunnskapsløftet, er det under norskfaget kommet inn et begrep som kalles sammensatte tekster. For alle årstrinn er begrepet kommet inn som et eget hovedområde i faget. Vi kan lese i LK-06 at "hovedområdet sammensatte tekster viser til et utvidet tekstbegrep der tekst kan være satt sammen av skrift, lyd og bilder i et samlet uttrykk..."(Utdanningsdirektoratet, 2012).
Gratisverktøyet Windows Live Movie Maker er et program som man kan bruke til å utforme slike sammensatte tekster. I dette programmet kan det lages video og animasjonsfilmer.
Jeg har valgt å lage eventyret "Den stygge andungen" som en slags tegneserie gjennom bruk av Windowa live Movie Maker.
De fleste bildene som er blitt brukt, har jeg selv tatt med et digitalt kamera. De resterende har jeg hentet fra nettstedet Flickr. Det opphavsrettslige skal derfor være i orden. Musikken fant jeg på ccmixter.
Windows Live Movie Maker er et enkelt program å bruke. Bildene som skal brukes, lastes opp fra maskinen. Deretter kan tekst og musikk legges til og redigeres. Det finnes flere muligheter for overganger mellom bildene og ulike effekter som kan tilføyes, slik at filmen får mer liv. Under "visuelle effekter" fant jeg en mulighet for å gi fotografiene et mer tegnet preg. Ellers valgte jeg å bruke så få effekter som mulig, fordi jeg opplevde at disse kunne forstyrre tekstens budskap.
Vi finner disse kompetansemålene for sammensatte tekster i LK-06:
4. årstrinn: Lage fortellinger ved å kombinere ord, lyd og bilde
7. årstrinn: Lage sammensatte tekster med bilder, utsmykninger og varierte skrifttyper til en større helhet, manuelt og ved hjelp av digitale verktøy
10. årstrinn: Bruke ulike medier, kilder og estetiske uttrykk i egne norskfaglige og tverrfaglige tekster
Filmen jeg har laget, mener jeg kunne vært produsert av elever på mellomtrinnet. Movie Maker er som sagt et enkelt program å betjene, og elever på dette nivået vil sannsynligvis ha gode nok digitale ferdigheter til å lage film på denne måten. Det må være viktig at elever samarbeider om dette, slik at mindre kompetente, kan lære av de som kan mer.
Windows Live Movie Maker kan selvfølgelig også benyttes til å lage filmer med elever på småskoletrinnet, men da mener jeg det må være læreren som lager selve filmen. Elevene kan bidra med å dikte historien og velge passende effekter, musikk osv til den. For de små kan det være lærerikt å lage reportasjer fra turer klassen/trinnet har vært på. Da kan man fokusere på bildenes/historiens begynnelse, rekkefølge og slutt. Et læringsmål kan også være at elevene skal kunne lage hele setninger med punktum og stor bokstav. Elevene skal videre få erfaring med å vurdere om bilder, tekst og lyd passer sammen.
Filmene som blir laget i dette programmet, kan publiseres på YouTube, Skydrive eller Facebook. At elevenes arbeider skal publiseres enten offentlig på en av disse sosiale mediene, eller på en lukket arena som skolens læringsplattform, mener jeg vil være en motivasjonsfaktor for elevene under arbeidets gang.
_____________________________________________________________________________
Utdanningsdirektoratet (2012): Læreplan i norsk. http://www.udir.no/Lareplaner/Grep/Modul/?gmid=0&gmi=158731&v=5&s=3&hoid=158759 Lest på verdensveven 26.01.12