lørdag 15. oktober 2011

Analyse av vinterbilde


                                                                              Fotografi av Wojtek Toman

Dette nydelige fotografiet fant jeg på nettsiden http://www.flickr.com.

Motivet på fotografiet er et vinterlandskap med snø, trær og en elv. Solen står lavt, og trærne kaster lange skygger. Jeg tror derfor at bildet er tatt sent på ettermiddagen.
Fotografen har valgt å fotografere i motlys. Det er dette som gjør at skyggen fra trærne blir så fremtredende i bildet. Dette bidrar også til at bildet blir stemningsfylt. Vi kan fornemme en kjølig, stille og vakker vinterettermiddag langs elven i skogen.
Elvens linjer som går fra venstre mot høyre, antyder "leseretningen" på dette bildet. Seerens øyne blir trukket fra venstre hjørne og mot høyre del av bildet. Her mener jeg vi finner fotografiets hovedmotiv. Trærne som befinner seg på høyre del, utgjør til sammen den største klyngen med trær.
Disse trærne har fått plassering etter tredjedels-regelen. Det vil si at fotografen har valgt å legge hovedmotivet ut mot høyre side, i krysningspunktet mellom de horisontale og de vertikale linjene.
I bildets øverste horisontal-linje (ut ifra tredjedels-regelen), kan vi se landskapets horisont. Når fotografen velger å gjøre dette, er han sannsynligvis opptatt av å formidle ro og harmoni i sitt fotografi.
På fotografiets venstre side finner vi nok et tre. Dette treet er med på å lage en ramme i bildet. På denne måten skaper fotografen et enda større fokus på hovedmotivet.
Treet på bildets venstre kant, er også et mindre objekt enn hovedmotivet. Jeg mener at fotografen har vært bevisst på dette treets posisjon for å kunne skape balanse i bildet. Dette treet gjør slik at bildet ikke "tipper" mot hovedmotivets høyreside.
Lyset fra sola bak skyene og gjenskinnet på elva, er også fremtredende i bildet og er med på å fremheve motivet.

1 kommentar:

  1. Fint! Når du skal bruke en slik type oppgave i undervisningssammenheng, kunne du valgt en annen type bilde for merverdi? Er det fordeler med å velge et naturfoto? Mvh Dag

    SvarSlett